Om Clonable

Clonable - ditt verktyg för kloning och lokalisering av webbplatser och webbutiker.

E-mail
info[@]clonable.net
Telefonnummer
+31 492 77 52 69
Adress

Business Center Gemert
Scheiweg 26
5421 XL Gemert

Clonable - Vår berättelse

Från frustration till idé till bidrag till.... världsomspännande gränsöverskridande verktyg?

Som partner till en av Europas största hockeywebbutiker Hockeygear.eu har webbyrån Wecommerce letat efter sätt att göra smart och kostnadseffektiv marknadsföring sedan vårt första samarbete 2011. Vi har inte de enorma budgetar som vissa av våra konkurrenter i hockeybranschen hade och har, så vi måste försöka med bra strategier och smarta knep för att ändå vinna marknadsandelar. Dessutom för att kunna köpa billigare och på så sätt göra tillräcklig vinst. När priskriget blev allt vanligare från och med 2017 var vi tvungna att fundera på vad vi skulle göra för att överleva på marknaden. Att fortsätta med de låga priserna skulle vara förödande för vinsten. Ett alternativ var att delvis undvika striden och att fokusera på den utländska marknaden. Utan absurda reklambudgetar, utan försöker istället fokusera på högre positioner på Google. Hockey är dock inte en särskilt stor sport i många länder, så det måste göras på ett kostnadseffektivt sätt. För en fransk webbshop med en potentiell omsättning på flera tiotusentals euro inom några år finns det inte mycket tid och pengar för att bygga och underhålla en webbplats.

Tyska, engelska, franska och spanska... men ingen flamländsk butik.

Vi började med en tysk och engelsk webbshop eftersom hockeymarknaden var ganska välutvecklad där. Senare tillkom en spansk och en fransk butik. Vi har inte startat någon belgisk butik för tillfället, eftersom det skulle bli för mycket arbete att underhålla även den butiken. År 2009 hade det belgiska hockeyförbundet endast 23 000 medlemmar. Med en nederländsk-flamländsk butik skulle vi bara nå ut till en bråkdel av det antal hockeymedlemmar som vi har i Nederländerna (240 000) och därför var det förmodligen inte värt det. Marknaden i Belgien växte dock snabbt, och vi som marknadsförare med stort fokus på SEO tyckte att det var mycket olyckligt att vi med Hockeygear.eu faktiskt knappt fick några poäng i Google-resultaten i Belgien. Så det började klia i fingrarna att göra något med den. När allt kommer omkring var allting korrekt inställt för SEO i Nederländerna, och det gjorde ingen större skillnad i Flandern.

Bara kopiera och underhålla - för dyrt för en liten marknad som Flandern.

Det belgiska hockeylaget för ungdomar under 16 år vinner Europamästerskapet 2004

Varje gång kom vi dock fram till att det inte lönar sig att starta (kopia från nederländarna), underhålla och driva den webbutiken. Det skulle lätt kosta tiotusen euro per år, vilket är en rejäl investering i en tid av priskrig när marginalerna ändå inte är höga. Men när vi 2019 började brainstorma med vår då 18-årige deltidsprogrammerare Bas van den Boom om hur vi skulle kunna lösa det här problemet, dök det upp alla möjliga möjligheter. Van den Booms kunskaper i programmering kombinerades med vår kunskap och erfarenhet av marknadsföring på nätet och grunden till Clonable var född.

Testning av Clonable

Idén testades sedan på ett antal webbutiker under vår egen ledning, nämligen Ippontime.be, Spiruella.be och Hockeygear.be. Vi lade också till en webbshop för en av våra kunder som också gillade idén. Plotterwinkel.nl hade redan en belgisk butik, men underhållet tog för mycket tid i förhållande till de beställningar som genererades. När ägaren hörde talas om vår nya metod var han beredd att byta. År 2020 ägnades sedan åt professionalisering, att bygga en enkel instrumentpanel för kunder och att övertyga kunderna om vår egen webbaserade marknadsföringsbyrå Wecommerce så att vi kunde bevisa för andra med ännu mer data och exempel att verktyget fungerar och gör exakt vad det är tänkt att göra: spara tid på att skapa och underhålla en webbplats, locka extra besökare genom SEO och möjliggöra lokalisering. Och inte bara för Belgien, utan även för kloner från Tyskland till Österrike, eller till exempel från Spanien till Argentina.

Översättningsfunktion

Under en brainstorming 2021 fick vi idén att se om vi kunde göra översättningar möjliga, och våra kunder frågade ofta om det inte skulle vara möjligt att översätta innehållet. Detta skulle göra det möjligt för dem att utöka sin webbshop ytterligare. Det låter nästan för bra för att vara sant, men den här funktionen lades till på nolltid. Denna översättningsfunktion gjorde att Clonable fick stor uppmärksamhet. Efter två mycket framgångsrika dagar på mässan Webwinkel Vakdagen i Utrecht, där vi för första gången presenterade Clonable med översättningsfunktion, märkte vi hur stort intresset och efterfrågan var. Särskilt eftersom vi också har byggt en funktion som gör det möjligt att skapa en demosida med översättningar för varje webbplats inom 5 minuter.

Konkurrensförstärkande

Via Clonable blir det möjligt även för små företag att undersöka möjligheten att sälja utomlands på ett effektivt och kostnadseffektivt sätt. De kan då konkurrera med stora internationella företag utan att behöva göra stora investeringar, vilket bara kommer att öka konkurrensen i världen. Tiden då man bara säljer utomlands genom monopol som Amazon är definitivt över....

Andra halvåret 2021 bör kännetecknas av ytterligare kundtillväxt och en utökning av verktygets kapacitet. Dessutom arbetar vi hårt för att öka medvetenheten. Ett innovationsstöd har redan erhållits från RVO, Clonable deltar i KVK Innovation Top 100 och Innovatiehuis De Peel har gett sitt stöd till vårt verktyg.

Framtiden för internationella affärer ser ljus ut.... framtiden är Clonable!

Niels Arts, Bas van Schijndel och Bas van den Boom,